به گزارش خبرنگار مهر، در 9 کیلومتری جنوبی غربی شهر سروستان فارس در میان دشتی وسیع و در مسیر روستای نظر آباد بنای تاریخی با نام کاخ ساسانی قرار دارد. این بنای عظیم از سنگ و گچ ساخته شده و گنبدها، ایوانها، اطاقها و دهلیزهای متعددی دارد.در خصوص تاریخ ساخت کاخ سروستان نظرات متفاوتی وجود دارد، احتمالا این بنا از آثار بهرام گور یا بهرام پنجم ساسانی بوده که به وسیله "مهرنرسی" وزیر معروف او که صدارت یزدگرد اول و یزدگرد دوم را نیز عهده دار بوده ساخته شده است.
این بنا که از باشکوه ترین کاخهای ساسانی است، جنبه تقدس هم داشته و شامل یک ایوان ورودی و گنبدی در مرکز و حیاط است، در این کاخ نسبت به بناهای دیگر این دوره از فن معماری و پلان پیچیده و کامل تری استفاده شده است.نمای اصلی بنا در ضلع شرقی قرار دارد که شامل یک ایوان مرکزی و دو ایوان کوچکتر در دو طرف است. ایوان مرکزی به تالار اصلی و پس از آن به چهار حیاط متصل می شود که فضای میانی بنا را تشکیل می دهند.
آخرین بررسیهای باستانشناسی در مجموعه کاخ سروستان نشان داد، این مجموعه ساسانی در دوره اوج شکوه خود حدود ۳۰ هکتار وسعت داشته و مجموعه کاخ سروستان قدیمی ترین گنبد آجری کشور را در خود جای داده است.
کاخ سروستان
این بنا که یکی از باشکوهترین بناهای تاریخی در استان فارس است از داشتن حداقل امکانات برای حضور گردشگر محروم است.
در این بنا تابلویی که آن را به گردشگر معرفی کند وجود ندارد و اگر گردشگری تشنه شد، مجبور است یک مساحت پنج کیلومتری را پیاده روی کند تا به آب دسترسی پیدا کند.
این بنا یکی از بکرترین بناهای تاریخی در استان فارس است و مسئولان امر می توانند از پتانسیلهای آن برای جذب توریست استفاده کنند اما اینگونه نیست و این کاخ هم اکنون در حال تبدیل شدن به یک ویرانه است.
مشاور برنامه ریزی خانه فرهنگ جاودان در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با کاخ ساسان گفت: این بنا یکی از جذابترین بناهای تاریخی است که در ایران مانند آن به ندرت دیده می شود و با توجه به پتانسیلهایی که دارد می توان در جذب گردشگر از آن استفاده کرد.
امین طباطبایی افزود: در حال حاضر هیچگونه امکاناتی برای جذب گردشگر وجود ندارد، این بنا حتی از داشتن تابلو راهنما در طی مسیر شیراز به سروستان محروم است و حریم خاصی برای کاخ نیز وجود ندارد یا اگر این حریم مشخص شده برای عموم مشخص نشده است.
این فعال میراث فرهنگی با بیان اینکه مسئولان امر خود را ملزم به ارائه خدمات برای گردشگران نمی بینند، اظهار داشت: اگر گردشگری برای بازدید به کاخ ساسانی مراجعه کند حداقل امکانات برای وی وجود ندارد به گونه ای اگر تشنه شود مجبور است برای خرید یک بطری آب پنج کیلومتر پیاده روی کند.همچنین مجموعه فاقد سرویس بهداشتی یا امکانات رفاهی همچون سکو یا صندلی برای استراحت بازدیدکنندگان است.
وی تاکید کرد: در این رابطه گردشگر حین بازدید با یک بنای شاخص رو به رو می شود که کمترین امکانات در آن وجود ندارد.
مشاور برنامه ریزی خانه فرهنگ جاودان با بیان اینکه کاخ ساسانی هم اکنون هیچگونه کاربردی ندارد، اظهار داشت: این اتفاق در صورتی رخ داده که مسئولان امر می توانند با تجهیز و معرفی کاخ ساسانی این مکان را به یک جاذبه شاخص گردشگری درفارس تبدیل کرده و از آن به عنوان مکانی برای جذب توریست و درآمدزایی برای مردم منطقه استفاده کنند.
وی گفت: جذابیتهای بالقوه در این مکان به بالفعل تبدیل نشده و با آن استقبال شایسته ای که درخور مجموعه است مواجه نمی شود.
افزود: به عنوان نمونه میلیونها تومان برای این بنا هزینه شده اما به دلیل عدم بازدید گردشگر این بنا بدون هیچگونه کاربردی رها شده است.
طباطبایی با اشاره به عدم حفاظت دقیق از این بنا، اظهار داشت: حریم کاخ ساسانی به طور دقیق مشخص نیست و حتی ممکن است مورد سوءاستفاده افراد قرار گیرد از این رو ضروری است که راهکارهای مناسب برای حفاظت از این بنا ارائه شود.
نظر شما